dissabte, 13 de novembre del 2010




CUC DE TERRA






1. Descripció:

Família: Invertebrat

On viu: Viuen en zones humides. Viuen en galeries verticals i horitzontals que excaven el subsòl. S’amaguen de la llum perquè tenen la pell molt sensible.

Què menja: Per menjar, el cuc de terra s’empassa la terra, en la qual hi ha petits bocins de plantes i d’animals en descomposició. El cuc transforma la matèria orgànica en matèria fèrtil per fer créixer les plantes.

Reproducció: Són ovípars i hermafrodites insuficients, és a dir són bisexuals, però necessiten viure en parella per poder reproduir-se.

Curiositats: Té 5 cors i 6 ronyons. Respira per la pell.



2. Desplaçament:

Camina arrossegant-se utilitzant els seus anells especials, de manera que s'estira i s'arronsa,s'estira i s'arronsa. Això ho pot fer gràcies als seus moviments de contracció.

Per moure’s s’ajuda dels ganxos que té a la part inferior dels anells que el formen que es recolzen sobre el sòl. El desplaçament també és ajudat per la secreció de mucositats que produeix la seva pell.

La terra de l’hàbitat on viu sempre està humitejada, ja que respira per la pell i sinó es moriria. Per poder viure la temperatura de la terra ha d’oscil·lar entre els 15 i els 20 graus.


3. Esquema de les parts del cuc:




La imatge de l'esquema de les parts del cuc està extreta de la pàgina web: http://www.bcn.es/ignasiiglesias/WEBARBRES/cucdeterra.htm


4. Vídeos

En aquest vídeo - documental parla i dóna molta informació sobre els cucs de terra, i a les imatges es va vient com es desplaça aquest animal. http://www.youtube.com/watch?v=XIN-yvMDYWM







Buscant per Internet hem trobat un bloc de l'escola Font Freda que parla precissament del desplaçament dels cucs de terra. En la part del bloc que parla d'aquests animals, els infants es fan la pregunta de com es mouen i després fan un experiment per comprovar la seva hipòtesis. Això ho fan nens de 4rt de primària. http://blocs.xtec.cat/fontfreda1/els-cucs-de-terra/



Aquesta imatge, feta per nosaltres, representa el desplaçament del cuc de terra.






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada